Vi har denna säsong 15 nya lektionshästar och ny planeringen av veckans lektioner.

För hästarna innebär detta en jämnare arbetsfördelning än tidigare, en förutsättning för att de ska vara friska och glada och trivas här hos oss. Våra hästar ska tycka att det är lika kul att gå lektion som den som sitter ovanpå tycker att det är att rida. Viktigt att tänka på även som ryttare!

För ridlärare och stallpersonal innebär det alltså15 nya arbetskamrater som försiktigt slussas in i verksamheten och den nya flocken. Dessutom har vi även riktigt många nya ridande hos oss, samt 6 nyanställda.

Addera sedan ca 100 uppsittningar varje eftermiddag. Summan är att det är mycket nytt som skall på plats denna terminen. Jag ber om viss förståelse för att det någon gång händer att någon tar fel träns, att någon häst kan vara på fel plats vid fel tillfälle och att det just nu inte går att önska hästar till lektionerna.

Så sikt kommer vi som tidigare att försöka hålla 4 veckor på samma häst om möjligt, men för hästarnas bästa flyttas de om i listorna om någon tex. tappar en sko, tävlar eller kanske bara behöver några dagars vila.

Jag placerar ut vilka häst som går vilka lektioner och när. Vem som sitter på vilken häst inom gruppen planerar oftast din ridlärare. Det går såklart alltid att diskutera med din ridlärare om lämpligt val av häst.

Borstar finns i en påse till varje häst. Där ligger även benskydd om hästen skall ha några på sig. Vi har avsiktligt tagit bort skydd till de hästar som inte behöver, detta för att undvika skav, smuts, onödig vikt, och risk för att de sätts på felaktigt.

Vid hoppning finns senskydd till hästarna inne på stallkontoret.

I din lektionstimme, den tid du disponerar din häst, ingår ev förflyttning mellan ridhus, upp och av sittning, framskritt och avskritt, kontroll av utrustning, ev stillastående genomgångar, samt vila/skritt på lång tygel i mitten av lektionen.

Tips inför din ridning:

• Var i stallet minst 30 minuter innan lektionsstart, då delas hästarna ut inför din ridlektion. Be om hjälp, fråga gärna en gång för mycket än inte alls.

• Var snäll mot din häst, den är din bästa vän. Gör den fin. Ta bort halm ur svansen och stoppa i alla remmar i hylsorna på tränset.

• Stäng din jacka, sätt upp håret och ha skor/stövlar med slät sula och liten klack.

Ha roligt!

Mvh Monica Barkow
Hästansvarig och Ridlärare.