Vi är många som berörs illa av det fruktansvärda kriget i Ukraina och vill visa stöd och ge hjälp i olika sammanhang. Som ryttare är väl Ukrainas hästar en naturlig ingång för oss. I krigets Ukraina finns det många hästar som lider, men det finns också organisationer som ombesörjer evakueringar och ordnar fodervärdar för hästar från krigsområdena. Men även dessa ansträngningar behöver stöd. Därför vill vi nu vädja om ett bidrag. De medel vi samlar in går oavkortat till  Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation (helpukrainehorses.eu  upprättat av Ukrainska ridsportförbundet för just de akuta behoven för hästar i kriget ( https://www.tidningenridsport.se/hjalporganisation-for-ukrainas-hastar-igang/) . Stort fokus ligger på hö och foder inför vintern. Bifogar material om behoven i Ukraina. Vi bedömer detta som seriöst. Det är det ukrainska ridsportförbundet.

Vi som organiserar insamlingen är Kronprinsens Husarregementes Kamratförening och Minnestropp. Vi är en militär- och kulturhistorisk förening som med det gamla husarregementet i Malmö som förebild försöker levandegöra ett beridet kavalleri, modell 1895, genom träning av kavalleriexercis till häst, parader och uppvisningar sedan 1958.

Insamlingen sker inom vår egen förening samt de ridklubbar och organisationer vi samverkar med eller personer hos oss har någon kontakt med. Insamlingen är öppen till och med den 30 september, då vi räknar ihop och sänder över till Ukraina.

Vi har alla olika storlekar på våra plånböcker, så våra bidrag blir olika, men allt räknas och gör nytta.

Tack för ert stöd – SLAVA UKRAINA!

SWISH:a ditt stöd till: 123 305 41 52 (Kronprinsens Husartropp)

Svar från hjälporganisationen i Ukraina, @helpukrainehorses.eu (mejl 22-08-19)

”Omkring 4000 – 5000 hästar riskerar att svälta i vinter och Ukrainska ridsportförbundet har runt 350 förfrågningar om hjälp. Priset på hö är mycket högt nu och i regioner nära Ryssland och andra krigsområden försvåras tillgången till foder av minerade fält, förlust av skördar, höga bränslepriser och förstörd maskinpark. Priset på hö är nu 80–90 Euro/månad, övrigt foder 30 Euro/månad, halm och strö 40–60 Euro/månad. Man räknar med minst 170 Euro per månad, förutom veterinär och hovslagarkostnader. Hjälp med foder är det viktigaste”