Som vi tidigare skrivit om här på hemsidan så pågår under våren ett spännande projekt hos oss på Malmö Ridklubb, där totalt 12 barn från Rosengårdsskolan får prova något så kul som att ”Lära med Hästar”. Varje tisdagseftermiddag under 10 veckors tid byter eleverna klassrummet mot ridhuset och sin mänskliga lärare mot en av våra hästlärare! Pilotprojektet är ett samarbete mellan Malmö Ridklubb och verksamheten Lära med Hästar som drivs av Lisa Thorngren.

Hej Lisa Thorngren som leder Lära med Hästar projektet hos oss på Malmö Ridklubb. Berätta! Hur går det?

– Tack, det går jättebra! Vi är nu halvvägs genom projektet och hade igår avslutning för vår första grupp som gjort sina fem gånger. Sex fina elever mellan 10 och 12 år gamla. Efter påsk kommer ett nytt gäng.

Vad är Lära med Hästar? Hur går det till, kan du kort beskriva?

– Man kan beskriva det som en typ av teambuilding för barn. Tillsammans ska de lösa olika utmaningar som sätter deras förmåga att samarbeta, kommunicera och fokusera på prov. Den stora skillnaden från andra liknande upplägg är väl att vi har 600 kg tunga hästar som våra lärare J. Det finns en bra film på hemsidan som visar hur det går till.

Samarbetsövning som kräver både tydlig kommunikation och tajming! (extra bra i dessa tider att den även kräver avstånd 😀)

 

 

 

Vad kan skolelever lära sig av en häst?

– Mycket. Hästar är fantastiska lärare när det kommer till att undervisa, både barn och vuxna i sunt ledarskap. Hästar bryr sig inte om vad du säger, de tar in ditt kroppsspråk, läser av beteenden och agerar efter det. För den som vill få med sig hästar – och även människor – gäller det att ha tydligt fokus samt kommunicera, leda och samarbeta med respekt och empati. Ingenting annat kommer att fungera när du har med dessa stora djur att göra.

Har eleverna som kommer hit någon hästvana?

– Nej, ingen alls. Tvärtom var nästan alla i den här första gruppen rädda för hästar när vi började. Flera av dem hade aldrig klappat en häst eller ens sett en häst i verkligheten. Därifrån till att leda och backa stora Carols, som var en av de hästlärare vi använde, över bommar och genom snirkliga banor.  Det är häftigt att se! Barnen växer och utvecklar både sina kunskaper men också sitt självförtroende genom att känna att de har kontroll och klarar av något de trodde var omöjligt från början.

Vad får Malmö Ridklubb ut av detta?

– Det kan vara ett sätt för klubben att nå ut till nya målgrupper och öppna upp stalldörrarna så fler kan få ta del av de härliga stärkande hästkrafter ni har här! Eftersom projektet också sker på dagtid och inte involverar ridning påverkar det inte den ordinarie verksamheten eller sliter på hästarna. Så ett spännande komplement till ridskolans vanliga verksamhet hoppas vi.

Kommer vi göra fler program med andra skolor?

– Vi hoppas det! Piloten är ett sätt att testa att upplägget funkar, att hästarna funkar och att eleverna och skolan och även Malmö Ridklubb förstås känner att det är givande. Vi kommer självklart att utvärdera efter projektet är avslutat. 

Kommer Malmö Ridklubbs elever också få testa?

– Vi har erbjudit alla MR:s hästskötare att prova på programmen och drygt hälften har tagit chansen. Vi kommer också titta på om vi kan integrera det för vissa ridskoleelever vid tillfälle och även personalen på MR då det är ett utmärkt sätt att lära sig mer om våra hästar och hur de kommunicerar med oss. Något som vi också bör lägga fokus på om vi vill bli bra ryttare. 

 

Mer information, bilder och filmer finns på www.laramedhastar.se.

Följ gärna Lära med Hästar och vårt gemensamma projekt på facebook.com/laramedhastar och dela gärna med vänner och bekanta!

 

Kärlek vid första ögonkastet! Carlos och Nora.
Taggat gäng på väg ut i ridhuset!
Att backa 600 kg häst med bara en lätt hand kräver fokus, tydlighet och lugn. Tanja gör ett superjobb!
En bild säger mer än tusen ord… Carlos och Nada.
Efter varje pass får eleverna skriva ner några ord om dagens övning och vad de tycker att de lärt sig. Här Abbas tankar.